Ahogy a régi mondás tartja: Minden nap egy alma, s az orvost távol tartja! Elfeledett mondás, de mennyire igaz! 
Ilyenkor nyár közepén már érdemes odafigyelni a koraérő nyári almákra, s egészen őszig szedhetjük, kóstolgathatjuk a számtalan finom alma különlegességet. 


Elfeledett alma
Valahogy úgy vagyunk az almával, hogy az mindig ott van, mindig esszük, de mégsem tudjuk, hogy mi mindenre jó. Hála az égnek ez az a gyümölcs, amelyet talán minden finnyás gyerek is megeszik, s amelyet például tavaly a gyerekeim iskolájában minden nap adtak, egy egészségvédő program keretében. Az alma sokszor unalmas lehet, gondolnánk, pedig az almában annyi vitamin, nyomelem van, amely egy egész napra is akár elegendő lehet. Tehát almára fel!

Gyógyító alma
Már az ősi egyiptomiak is kiemelték az almát a gyógyító ereje miatt, az ayurvédikus gyógyászatban, Indiában a hasmenést gyógyították vele, Kínában pedig a fa kérgét használták cukorbetegség ellen. Az alma nemcsak a gyógyászatban volt fontos, hanem a mítoszokban is fontos szerepet kapott, az alma volt  a bölcsesség, a megtermékenyülés, az érzéki szerelem, a bűnbeesés szimbóluma. Innen is látszik, hogy valóban nagy becsben tartották az almát, s amelyre most is érdemes odafigyelni.

Hatásai
Pektin: a gyümölcs húsa tele van pektinnel, amely gyógyító hatású.- ez az érés során feloldódó rostanyagok.
Reszelt alma: finoman reszelt alma a hasmenések ellenszere.
Nyers alma: segíti az emésztést, vitaminjai, foszforja, almasavja jótékonyan hat az agyra, a vesére, a májra.
Almalé: a frissen lepréselt almalé láz, gyulladásos betegségek, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési problémákra kiváló. Egy egész napos frissen préselt almalé kúra még az epekövek oldását is segíti.

Pektin fontossága: a pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét, megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, gátolva a bélrák kialakulását. Segít kiürülni a szervezetből az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. Városban élőknek kimondottan ajánlott a sok-sok alma fogyasztása!!!


Ötletek alma feldolgozására:
Ilyenkor nyár közepén, ha tudunk venni, vagy szedni nyári almát, akkor annak érdemes az alma levét lepréselni. A friss almalevet, kicsit fel kell melegíteni, ne forraljuk, s dunsztoljuk! Hamar elfog fogyni, úgyhogy attól ne féljünk, hogy tönkremegy. Cukor és tartósítószermentesen készítsük!!! Ha túl sűrű lenne, érdemes vízzel hígítani!

Almás rétes: ennek a finom édességnek, azt hiszem senki sem tud ellenállni. 
De almából készült süteményeket, édességeket bármikor készíthetünk, hiszen az alma az a gyümölcs, amely egész évben rendelkezésünkre áll. 

Alma kompót, alma leves- ne feledkezzünk meg a nyár frissítő ételeiről sem! 

Tipp: vásároljunk minél többfajta almát, vágjuk fel és játsszunk – akár felnőttekkel is- alma felismerő versenyt. Azaz kóstolgassuk őket, s rá kell jönnünk, hogy melyik, melyik. Érdekes kalandozás lesz az ízek birodalmában, hogy hányféle ízű alma van. 

S végül egy kis kultúra: Ha már alma, akkor nézzétek meg az Ádám almái c. dán filmet! Nagyon ütős kis film! 

Jó szórakozást és kellemes alma rágcsálást!!