Bodzából szörp, likőr, pezsgő, palacsinta. Varázspálca és mesék. A bodza útja Holle anyótól Voldemortig. 


Holle anyó és Voldemort
Hogy mi köze Holle anyónak a bodzához? A régi német mesében Holle anyó, mikor megrázza a párnáját és esik a hó, igazából nem is a hó esik, hanem a finom bodza virág és virágpora száll mindenfele a világba. Innen is ered a német elnevezése is: Holunder. A németek, osztrákok igen nagy becsben tartják a bodzát. A bodzából nemcsak egyszerű szörpöket készítenek, hanem finom bodzapezsgőt, bodzalikőrt.
Érdekesség még, hogy a bodzafáról a néphiedelemben csak rosszat mondanak. Bodzát ne ültess a ház mellé, mert belecsap a villám, bodzafából ne készíts bölcsőt, mert a gyermek meghal, ha abban fekszi! Kicsit morbid szegény bodzának tehát a múltja, de akkor emlékezzünk meg még a fő varázslóról is Voldemortról is, akinek az egy igazi pálcája is miből készülhetne, ha nem bodzából.

Bodza ereje
A bodza ereje nemcsak ilyenkor tavasszal hat, hanem már ilyenkor érdemes a télre is gondolni, mert egy igazi náthás időben a bodza elengedhetetlen a házipatikában.
Náthára: 1 teáskanálnyi bodzavirágot leforrázni- 2,5 dl. vízzel, majd bebújni az ágyba. A bodza izzasztó hatású, tehát a hatása ilyenkor a legjobb.
Tehát ilyenkor tavasszal készüljön sok-sok bodzaszörp, és tartós bodzaszörp a téli időre. Érdemes már most leszárítani legalább 40 fejet, s eltenni jól záródó, sötét üvegben.
S ősszel készülhet a jó kis bodzalekvár, a bodza bogyókból.
Bodzalikőr: 10-20 bodza virágot áztassunk be alkoholba, vagy pálinkába, vagy vodkába, amink van – ez lehet 4 dl., vagy ha többet szeretnénk, akkor több alkoholba, tegyünk hozzá 1 citromot és citromsavval, és egy vaniliásrúdat – ízlés szerint- így ázzon kb. egy hétig. Figyelni kell a virágokat,hogy nehogy bepenészedjen! Kb. 1 hét után szűrjűk le, majd  6dl. vízbe oldjunk fel 50dkg. cukrot és keverjük el az alkohollal. Az így kapott szirupot még érdemes tovább érlelni, annál finomabb lesz.

Jó tudni:
A bodza frissen enyhe hashajtó, sőt a virágok kis szárai kimondottan hashajtó hatásúak, így érdemes tisztítóteákhoz is hozzákeverni. 
A télen elkészített bodza tea, izzasztó, s a nátha egyik legjobb ellenszere. 


+ recept: gyerekeknek a palacsinta tésztába keverjünk bele egy-két fej bodza virágját. Nagyon finom csemege. De próbálkozhatunk úgy is, hogy a teljes bodzafejet sütjük ki, sűrű palacsinta tésztába.