A medvehagymában az a jó vagy éppenséggel rossz, hogy olyan sokat kell rá várni. Talán ezért is szeretem annyira a tavaszt, mert ilyenkor végre tobzódhatok a medvehagymában. Igaz a családom annyira nem szereti ezt a kedvtelésemet, s a legfinomabb pogácsákból, krémekből módszeresen kibányásszák, vagy nemes egyszerűséggel nem is kérnek belőle. Ennek ellenére mégis úgy gondoltam, hogy a húsvéti szombati vacsorához márpedig egy medvehagymás pogácsa dukál. 


Íme:

S, hogy ha valaki még nem ismerné a medvehagymát…bár erősen kétlem, hogy még akad valaki az országban, aki még nem látta volna, hiszen évek óta – szerencsére- már mindenhol lehet kapni. Zöldségeseknél, bioboltokban, nagyobb áruházakban. Szóval a medvehagyma: a nevét onnan kapta, hogy a barnamedvék, sőt még a vaddisznók is előszeretettel fogyasztják, még a föld alól is képesek kikaparni a hagymáját. 
Ezt a fokhagyma illatú növényt, könnyen összekeverhetjük a gyöngyvirág levelével- ami mérgező!!!- , bár, ha megszagoljuk, már semmi kétségünk nem lehet, hogy medvehagymáról van szó. 
Erdőinkben, árnyas helyeken ilyenkor tavasz kezdetén már lassan előbújnak, s egészen májusig virágzásig érdemes szedni, enni, eltenni, tartósítani. 
Hatása: kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, szorulás ellen is kiváló, enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, s vértisztító hatású. 
Egyszóval valóban egy igazi tavaszi növény, amely ideális a vitaminok után kiállító szervezetünknek. 
Felhasználása: Nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Akár egy egyszerű túrókrémbe, sajtkrémbe belekeverve. Levesként, salátába keverve, főzelékként. 
Medvehagymás pestot is készíthettek: olivaolajjal, magokkal ledarálva.
Vagy ezt a finom pogácsát, amit én sütöttem. Receptje nagyon egyszerű: ugyanolyan mint bármelyik pogácsa recept, csak a tésztáját megbolondítottam egy kis medvehagymával. 
S, ha tavasszal még nem untátok volna meg a medvehagymát, akkor érdemes lefagyasztani belőle egy kicsit!!!
Boldog Húsvétot Mindenkinek!