Mikor a minap kicsi lányom kettőt tüsszentett, majd gyorsan odafutott hozzám, s közölte: “Anya, gyorsan főzzél gyógyteát, mert nem akarok beteg lenni!”- akkor azt gondoltam, igen sikerült. Már 3 évesen is fontos lehet a tea. S csak zárójelben jelzem, hogy milyen jó, hogy megissza a gyógyteát, amely önmagában nem mindig finom.

Én ilyenkor télen esténként mindenkinek a saját magam kikevert teát készítem:
egy nagy tálba egyenlő arányba teszek
– hársfa
– lándzsás útifű
– kakukkfű
– bodza
Isteni az illata ennek a teának, érezni benne a bodzát, amely már a tavaszt idézi a lelkemben, a kakukkfüvet, amely a forró nyár hangulata, s a hársfa keverékétől még bujább lesz ez a tea. S az íze is kellemes. Igaz nem kéne ízesíteni, de a gyerekeknek mindig teszek bele mézet és citromot.
Érdemes tudni, hogy a bodza és a hársfa lázcsillapító, így lázra akár ezt a két növényt is lehet használni.
A kakukkfű és lándzsás útifű köhögés csillapító, amelyek szintén önmagukban is nagyon hasznos.

De érdemes a bükki füvesember – Gyuri bácsi teáját is kikeverni: 
bodzavirág  2 rész
kakukkfű – 2 rész
lándzsá útifű – 2 rész
martilapu – 2 rész
körömvirág – 1 rész
hársfavirág – 1 rész

Torokfájásra nagyon hatékony: 
zsálya és apróbojtorjánfű tea egyenlő arányú keveréke, amelyet nemcsak inni érdemes, hanem gargarizálásra is használhatjátok.

Antibakteriális hatású tea:
kakukkfű- szurokfű – borsikafű egyenlő arányú keveréke

S végül egy ötlet: a kicsi gyerekek nem szívesen isszák meg a gyógyteákat. Viszont, ha a jól megszokott teájába, először csak apránként, majd fele-fele arányba belecsempésszük a gyógyteát, akkor nem maradhat el a siker sem! Egyrészt mi örülünk neki, hogy végre megitta, másrészt a gyógyulás is hatékonyabb lesz.

Kellemes teázást!