Húsvétkor tojást egyszerűen kötelező enni. De vajon mire jó és mire nem, miért szeretjük, hogyan együk, s főleg mikor. 

Tojás körül forogva
A tojás majdnem minden nemzet kultúrájában jelentős. A termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja. Sőt egyes népeknél a teremtésmítoszban szerepel- Kalevala, másoknál pedig a halottak mellé is tettek tojást. 
Volt olyan hely, ahol a csecsemők első fürdővizébe is tojást ütöttek.  
Máskor pedig a menyasszonynak rá kellett lépnie, hogy szapora legyen. 
Egy szó , mint száz a tojástól nem tudunk elszakadni, bármilyen élethelyzetbe is kerülünk. 
Így van ez húsvétkor is, amikor tizesével vesszük a tojásokat .


Együk- ne együk? 
S, akkor máris felmerül a kérdés: egészséges-e a tojás? 
– ami biztos: tápértéke nagyon magas
– vegetáriánusoknak ajánlott: rengeteg aminosavat tartalmaz
– fogyókúrázóknak: kiváló eledel,mert a kalóriamennyisége nem sok – egy tojás 70 kalória
– koleszterin tartalma: ez nagyon vitatott téma, van aki esküszik, hogy nagyon rosszat tesz a koleszterinnek, van,aki pedig áldja. Mértékletesség, talán ez az egy lehetne a jelszavunk! 

Asztalon és azon túl
Számtalan fantasztikus receptet találhattok tojásra, kezdve a tojásrántottával, a tükör tojáson át, a buggyantott tojásig. Érdemes azonban a tojás gyógyító erejét is figyelembe venni: 
arcüreg gyulladásra: meleg tojást görgessetek végig az arcotokon, kiválóan fellazítja a lerakódásokat, s melegíti is. 
hajpakolás: két tojás sárgáját keverd el tejben – majd vidd fel a vizes hajra-kicsit hagyd rajta, majd mosd le
hajpakolás 2: 1 tojás sárgáját – 2 kanál mézzel keverd el majd ezt tedd rá a hajadra- érdemes sokáig rajtahagyni,hogy meglegyen a hatása-utána jól moss hajat.
arcpakolás: 1 friss tojássárgája, 1 teáskanál olívaolaj,1 evőkanál méz – ennyi a csoda recept, s máris egy tisztító, bőrpuhító pakolást kaptunk. Hagyd az arcodon, míg megszárad, majd mosd le. 

S, akkor még nem beszéltem a fürj tojásról, amely egy igazi csodaszer. Nemcsak arcpakolásként érdemes használni, hanem a mindennapi étrendünkbe is beiktathatjuk. Hiszen a fürjtojás tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, s a koleszterin tartalma is nagyon kevés!